Czekolada na gorąco

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (płynnej z kartonika)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Do rondelka należy wlać mleko i śmietankę kremówkę. Jeśli używamy dodać cukier wanilinowy i mieszając podgrzać prawie do zagotowania.



Krok 2

Stopniowo dodawać po kosteczce czekoladę, cały czas energicznie mieszając. Zagotować i jeszcze chwilę pogotować, aż powstane gładka i jednolita płynna czekolada.



Krok 3

Zdjąć z ognia i podawać w małych filiżankach. Można udekorować bitą śmietaną i np. posypką z kakao czy cynamonu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.