Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna i puszysta masa. Ubijaj przez ok. 7 minut - dzięki temu babka będzie puszysta. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj w osobnej misce. Wymieszane suche składniki stopniowo, po jednej łyżce dodawaj do ubitych jajek. Nie miksuj, bo ciasto opadnie - mieszaj najlepiej drewnianą łyżką.
Do małego garnka przełóż masło i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Gdy płyn delikatnie wystygnie, ale jeszcze będzie ciepły cienkim strumieniem wlej go do ciasta. Całość zmiksuj krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na babkę wysmaruj cienko masłem, oprósz mąką i przełóż ciasto. Piecz przez ok. 40 minut. Gotową babkę wystudź w formie.
Przygotuj polewę. Do garnuszka dodaj połamaną na kostki czekoladę i mleko, podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Zdejmij z ognia i dodaj rum. Wymieszaj. Oblej babkę polewą i wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego!
Dodaj komentarz