Czekoladowa babka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 175 g cukru
  • 200 g masła Łaciate
  • 3 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml świeżego mleka Łaciate 3,2%

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 ml świeżego mleka Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie

Krok 1

Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna i puszysta masa. Ubijaj przez ok. 7 minut - dzięki temu babka będzie puszysta. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj w osobnej misce. Wymieszane suche składniki stopniowo, po jednej łyżce dodawaj do ubitych jajek. Nie miksuj, bo ciasto opadnie - mieszaj najlepiej drewnianą łyżką.



Krok 2

Do małego garnka przełóż masło i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Gdy płyn delikatnie wystygnie, ale jeszcze będzie ciepły cienkim strumieniem wlej go do ciasta. Całość zmiksuj krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na babkę wysmaruj cienko masłem, oprósz mąką i przełóż ciasto. Piecz przez ok. 40 minut. Gotową babkę wystudź w formie.



Krok 4

Przygotuj polewę. Do garnuszka dodaj połamaną na kostki czekoladę i mleko, podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Zdejmij z ognia i dodaj rum. Wymieszaj. Oblej babkę polewą i wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.