Czekoladowe gofry na kefirze

Gofry czekoladowe, które dzięki dodatkowi kefiru są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami letnimi np. truskawkami lub malinami. Z pewnością Wam posmakują, zwłaszcza dzieciom.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g kefiru naturalnego Mlekpol
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła Łaciate
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali. Ostudzić.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z kefirem i masłem. Białka ubić na sztywno.



Krok 3

W oddzielnej misce wymieszać mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia.



Krok 4

Suche składniki powoli wsypywać do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie wmieszać łyżką ubite białka w masę.



Krok 5

Piec gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.