Czekoladowe policzki wołowe

Połączenie czekolady i wołowiny, czyli zaskakujące niesamowitym smakiem danie, które idealnie komponuje się ze świątecznym stołem – jednak długo na nim nie zagości, ponieważ znika w oka mgnieniu!

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g policzków wołowych,
  • - 1 szklanka czerwonego wina,
  • - 3 kostki czekolady gorzkiej,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki pierzu,
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu wołowego,
  • - 1 puszka pomidorów,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 3 listki laurowe,
  • - 2 ziela angielskie,
  • - 2 łyżki masła,
  • - 4 gałązki natki pietruszki,
  • - 1 gałązka tymianku,
  • - 2 łyżki mąki,
  • - ziemniaki

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Policzki wołowe myjemy i osuszamy. Obieramy cebulę i czosnek, które drobno siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy czosnek i cebulę, które razem smażymy. Dolewamy wina, lekko zagotowujemy i całość przekładamy do żeliwnego garnka i doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Do garnka dolewamy bulionu wołowego, dodajemy pomidory z puszki i zioła. Całość zagotowujemy w garnku, a następnie wstawiamy do piekarnika (przykryte) i dusimy w temperaturze 180 stopni przez ok. 3 godziny (tak, aby mięso było wyraźnie miękkie).



Krok 3

Wyjmujemy miękkie mięso z garnka, sos przecedzamy do rondelka i redukujemy do zagęszczenia (do ok. 2/3). Dodajemy czekoladę, która momentalnie rozpuszcza się w sosie (mieszamy!).



Krok 4

Do gotowego sosu przekładamy wołowinę i całość dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ziemniakami, dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.