Połączenie czekolady i wołowiny, czyli zaskakujące niesamowitym smakiem danie, które idealnie komponuje się ze świątecznym stołem – jednak długo na nim nie zagości, ponieważ znika w oka mgnieniu!
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Policzki wołowe myjemy i osuszamy. Obieramy cebulę i czosnek, które drobno siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy czosnek i cebulę, które razem smażymy. Dolewamy wina, lekko zagotowujemy i całość przekładamy do żeliwnego garnka i doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka dolewamy bulionu wołowego, dodajemy pomidory z puszki i zioła. Całość zagotowujemy w garnku, a następnie wstawiamy do piekarnika (przykryte) i dusimy w temperaturze 180 stopni przez ok. 3 godziny (tak, aby mięso było wyraźnie miękkie).
Wyjmujemy miękkie mięso z garnka, sos przecedzamy do rondelka i redukujemy do zagęszczenia (do ok. 2/3). Dodajemy czekoladę, która momentalnie rozpuszcza się w sosie (mieszamy!).
Do gotowego sosu przekładamy wołowinę i całość dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ziemniakami, dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz