Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno i powoli dosypujemy cukier. Mieszamy delikatnie z żółtkami, a następnie łączymy z przesianą mąką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu usuwamy pergamin, a ciasto przekładamy do foremki.
Czekoladę dodajemy do śmietanki i podgrzewamy, aby się rozpuściła. Studzimy. Twaróg ucieramy z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Zimną czekoladową śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Polewę rozpuszczamy i lekko studzimy. Polewamy ciasto i dekorujemy owocami.
Dodaj komentarz