Czekoladowy sernik z aromatem pomarańczy

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto biszkoptowe:

  • 2 jajka,
  • 30 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 400 g twarogu sernikowego Mlekpol,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • 180 g mlecznej czekolady,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% Łaciata

Polewa czekoladowa:

  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej

Dodatkowo:

  • maliny,
  • borówki,
  • pomarańcza

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno i powoli dosypujemy cukier. Mieszamy delikatnie z żółtkami, a następnie łączymy z przesianą mąką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu usuwamy pergamin, a ciasto przekładamy do foremki.



Krok 2

Czekoladę dodajemy do śmietanki i podgrzewamy, aby się rozpuściła. Studzimy. Twaróg ucieramy z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Zimną czekoladową śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.



Krok 3

Polewę rozpuszczamy i lekko studzimy. Polewamy ciasto i dekorujemy owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.