Obrane cebule pokrój na cienkie plastry. Obrane ząbki czosnku pokrój na plasterki.
Obierz i opłucz ziemniaki, następnie pokrój na drobną kostkę.
W dużym garnku o grubym dnie rozpuść masło z olejem, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając na średnim ogniu, aż zacznie się brązowić. Dodaj cukier i smaż nie przerywając mieszania przez 1-2 minuty, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodaj czosnek, smaż przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Wlej bulion, dodaj ziemniaki, doprowadź do wrzenia.
Zupę dopraw kuminem, gałką, papryką, solą i pieprzem. Gotuj do miękkości ziemniaków.
Kiedy ziemniaki będą całkowicie miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem. Wlej śmietanką, wymieszaj, spróbuj, może trzeba będzie dodać trochę soli lub pieprzu. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Bagietkę pokrój na kostkę o boku 1 cm. Podsmaż ją na oleju, aż zacznie się zrumieni.
Gorącą zupę przelej do talerzy, posyp grzankami.
Dodaj komentarz