Danie z cielęciny po turecku

Doskonały przepis na aromatyczne, smaczne i zarazem proste do wykonania danie rodem z Turcji. Kompozycja ta jest idealna dla smakoszy mięs.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 steki z cielęciny
  • - ½ szklanki oleju
  • - 5 ząbków czosnku
  • - 6 ziemniaków
  • - 3 cebule
  • - 5 pomidorów
  • - 250 ml śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Mięso rozbijamy i nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, następnie posypujemy solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest duszenie w garnku na oleju pod przykryciem razem z pokrojoną w piórka cebulą.



Krok 2

Po 40 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę, razem z pokrojonymi pomidorami i ½ posiekanej natki pietruszki.



Krok 3

Na koniec dusimy całość przez 30 minut, dodajemy do sosu śmietankę Łaciatą. Po zdjęciu z ognia potrawę przyprawiamy ½ posiekanej drobno natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.