Delikatna i świeża sałatka z rukolą i fetą posypana owocem granatu

Zielone warzywa doskonale wpływają na nasze zdrowie oraz wygląd. Doskonałym ich przykładem jest rukola, posiadająca intensywny orzechowy smak. W połączeniu z owocem granatu, który jest wyjątkowo bogatym źródłem przeciwutleniaczy uzyskamy smaczną i zdrową bombę witaminową dla naszego organizmu.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie rukoli
  • - ½ owocu granatu
  • - ½ opakowania sera typu feta
  • - 1 czerwona cebula
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - sól
  • - pieprz
  • - 50 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Pierwszym krokiem jest wyjęcie z opakowania rukoli, umycie jej i wysuszenie ręcznikiem papierowym. Następnie wykładamy rukolę na półmisek i zajmujemy się przygotowaniem fety.



Krok 2

Ser feta po wyjęciu z opakowania kroimy w kostkę. Pokrojoną fetę układamy w półmisku na rukoli.



Krok 3

Czerwoną cebulę kroimy w piórka i również równomiernie rozsypujemy na półmisku.



Krok 4

Owoc granatu przekrawamy na pół, następnie oddzielamy soczyste nasiona od skórki. Tak przygotowany owoc dodajemy do naszej sałatki.



Krok 5

Całość wystarczy tylko skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowana sałatka sprawdzi się idealnie w upalne dni.



Wskazówki

Czerwona cebula jest wyjątkowym źródłem witaminy C.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.