Delikatne wołowe policzki z ciemnym sosem

Policzki wołowe są dość trudno dostępne. Jeśli jednak uda się je kupić, koniecznie trzeba spróbować tego pysznego dania, w którym mięciutkie mięso wręcz rozpada się przy dotknięciu widelca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g policzków wołowych
  • - 1 szklanka wina czerwonego
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 pietruszka
  • - 3 marchewki
  • - 5 pieczarek
  • - 3 listki laurowe
  • - 2 ziarenka ziela angielskiego
  • - 1 gałązka świeżego tymianku
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • - 2 łyżki oleju
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pierzu

Przygotowanie

Krok 1

Policzki myjemy i dokładnie osuszamy. Rozcinamy tak, aby otrzymać 4 cienkie, podobnej wielkości kawałki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim policzki z każdej strony po ok. 5 minut, a następnie przekładamy je do garnka.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni po mięsie, aż cebula zmięknie. Dodajemy do cebuli i czosnku wino, a następnie całość przelewamy do garnka z mięsem. Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Kroimy również pieczarki w drobne plasterki. Do garnka dodajemy bulion warzywny, tymianek, kulki ziela angielskiego, listki laurowe, pieczarki, marchewkę i pietruszkę. Całość dusimy ok. 30 minut.



Krok 3

Po tym czasie wyjmujemy z garnka policzki wołowe, a sos z warzywami redukujemy na dużym ogniu o 1/3 objętości. Dodajemy mąkę do minimalnej ilości wody i wlewamy do sosu, aby go zagęścić. Mieszamy całość dokładnie.



Krok 4

Do zagęszczonego sosu dodajemy policzki wołowe. Podajemy z duszonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.