Policzki wołowe są dość trudno dostępne. Jeśli jednak uda się je kupić, koniecznie trzeba spróbować tego pysznego dania, w którym mięciutkie mięso wręcz rozpada się przy dotknięciu widelca.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Policzki myjemy i dokładnie osuszamy. Rozcinamy tak, aby otrzymać 4 cienkie, podobnej wielkości kawałki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim policzki z każdej strony po ok. 5 minut, a następnie przekładamy je do garnka.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni po mięsie, aż cebula zmięknie. Dodajemy do cebuli i czosnku wino, a następnie całość przelewamy do garnka z mięsem. Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Kroimy również pieczarki w drobne plasterki. Do garnka dodajemy bulion warzywny, tymianek, kulki ziela angielskiego, listki laurowe, pieczarki, marchewkę i pietruszkę. Całość dusimy ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z garnka policzki wołowe, a sos z warzywami redukujemy na dużym ogniu o 1/3 objętości. Dodajemy mąkę do minimalnej ilości wody i wlewamy do sosu, aby go zagęścić. Mieszamy całość dokładnie.
Do zagęszczonego sosu dodajemy policzki wołowe. Podajemy z duszonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.
Dodaj komentarz