Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie ostudź. Jajko rozbij - białko ubij na sztywno. 90 g śmietanki również ubij na sztywno.
Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubij na gęsty i jasny krem, przez 2-3 minuty. Dodaj do niego pozostałą, płynną śmietankę i wymieszaj. Powoli dodawaj czekoladę, ciągle mieszając. Wszystko dobrze ubij. Na koniec dodaj ubitą śmietankę oraz ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Mus umieść w lodówce na ok. 30 minut.
Ciasteczka pokrusz i rozdziel do 4 słoiczków. Skrop likierem. 1 banana obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż go na ciasteczkach i przykryj musem czekoladowym. Słoiczki wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej na 2 godziny.
Przed podaniem drugi banan obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Udekoruj nimi deserki. Smacznego!
Dodaj komentarz