Deser bananowo-czekoladowy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 50 g czekolady deserowej
  • 120 g śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g ciasteczek podwójnie czekoladowych
  • 2 łyżki kremowego likieru na bazie whisky
  • 2 banany

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie ostudź. Jajko rozbij - białko ubij na sztywno. 90 g śmietanki również ubij na sztywno.



Krok 2

Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubij na gęsty i jasny krem, przez 2-3 minuty. Dodaj do niego pozostałą, płynną śmietankę i wymieszaj. Powoli dodawaj czekoladę, ciągle mieszając. Wszystko dobrze ubij. Na koniec dodaj ubitą śmietankę oraz ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Mus umieść w lodówce na ok. 30 minut.



Krok 3

Ciasteczka pokrusz i rozdziel do 4 słoiczków. Skrop likierem. 1 banana obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż go na ciasteczkach i przykryj musem czekoladowym. Słoiczki wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej na 2 godziny.

Przed podaniem drugi banan obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Udekoruj nimi deserki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.