Deser tricolori

klasyczny i delikatny deser czekoladowo-śmietankowy. Sprawdzi się na każdą okazję.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 280 ml szklanki Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g czekolady mlecznej + 4 kostki do starcia (dekoracja)
  • 250 g malin (można zastąpić innymi owocami)

Przygotowanie

Krok 1

Każdą z czekolad kruszymy, rozpuszczamy w osobnych kąpielach wodnych, studzimy.



Krok 2

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, dzielimy na dwie części i do każdej porcji dodajmy wystudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodajemy do każdej z mas czekoladowych.



Krok 3

Gotowy mus przekładamy do szklanek, przenosimy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.



Krok 4

Przed podaniem ubijamy śmietankę Łaciatą na sztywno. Ubitą śmietankę Łaciatą umieszczamy na musie czekoladowym, dodajemy startą czekoladę i świeże maliny.



Wskazówki

Śmietanka się ubije, jeśli będzie dobrze schłodzona.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-27 12:09:00

Od razu chciałoby się go zjeść :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.