Jeśli lubicie suszone pomidory i pochodzącą z kuchni śródziemnomorskiej pastellę do kanapek, koniecznie wypróbujcie dip z suszonych pomidorów z dodatkiem czarnych oliwek. Z pewnością stanie się hitem każdego przyjęcia i pierwszy zniknie ze szwedzkiego stołu. Można go jeść z chipsami, naciosami, ale równie dobrze smakuje z kanapkami i jako sos do makaronu.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Suszone pomidory i kapary wyjmij z zalewy.
Do oliwy najlepiej tej z zalewy z suszonych pomidorów dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy: sól, cukier i pieprz. Zmieszaj je dokładnie ze sobą.
Suszone pomidory, kapary, oliwki blenduj powoli dodając do masy oliwę z przyprawami. Wszystkie składniki powinny utworzyć dość gęstą pastę, którą da się nabierać chipsami.
Jeśli dip ma zbyt gęstą konsystencję, można dodać do niego surowe pomidory lub koncentrat pomidorowy, ale uwaga, by smakiem koncentratu nie zdominować suszonych pomidorów.
Dodaj komentarz