W rondelku zagotować miód i 1,5 szklanki cukru pudru, zmniejszyć ogień.
Dodać do tego masło i podgrzewać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietankę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, aby całość przestygła.
W misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. Jajka i żółtka ubić na parze z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać to do rondelka z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie wymieszać i wlać do miski z mąką.
Całość dokładnie wyrobić i pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na min. 4 godziny (ja zostawiłam na całą noc). Po schłodzeniu ciasta, dzielimy je na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy (nie za cienko) na ok. 0,5 – 1 cm.
Wykrawamy kształt domku z foremki. Pierniki układamy na blaszce i pieczemy ok. 6-8 minut w temp. 175 stopni. Następnie lukrujemy i sklejamy w całość:)
Dodaj komentarz