Domowe bułeczki śniadaniowe

Danie: Śniadanie

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 370 g wody
  • 18 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 40 g masła Łaciate
  • 10 g soli

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuść w wodzie z dodatkiem cukru, a następnie odstaw na 15-20 min. W misce połącz mąkę, wodę i roztopione masło. Zmiksuj. Dodaj drożdże i wymieszaj na wolnych obrotach przez 3 minuty. Zwiększ obroty do średnich i miksuj kolejne 3 minuty. Ciasto uformuj w kulkę i odstaw na 1 godzinę.



Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na równe porcje. W dłoni formuj kulki i delikatnie spłaszcz. Posyp mąką i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostaw na blaszce przez kolejne 30 minut.



Krok 3

Natnij każdą bułkę ostrym nożem na krzyż. Odstaw na 8 minut. Piecz w 220°C przez 15 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.