Wafelki bardzo drobni pokrusz lub rozdrobnij w malakserze (za pomocą blendera).
Zostawiamy na później 12 - 16 szt całych orzechów. Resztę kroimy w drobną kostkę, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy przez 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystudzenia.
Nutellę lekko podgrzewamy, dodajemy do niej mleko w proszku i mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Dodajemy pokruszone wafelki i 1/3 pokruszonych i uprażonych orzechów. Mieszamy do połączenia składników.
Dzielimy masę na porcje i formujemy kulki. W środek każdej kulki dodaj 1 cały orzech.
Każdą kulkę obtaczamy w posiekanych orzechach.
W mikrofali lub w małym garnuszku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.
Kulki zanurzamy w płynnej, ale nie gorącej czekoladzie, przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Kulki są gotowe gdy czekolada całkowicie stężeje.
Dodaj komentarz