Domowe ferrero rocher

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 wafelki Prince Polo Classic XXL
  • 1 wafelek Prince Polo Orzechowy XXL
  • 150 g orzechów laskowych blanszowanych (bez skórki)
  • 2 pełna łyżka mleka w proszku
  • 100 g Nutelli lub innego kremu orzechowego
  • 100 g deserowej czekolady
  • 5 łyżek mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Wafelki bardzo drobni pokrusz lub rozdrobnij w malakserze (za pomocą blendera).
Zostawiamy na później 12 - 16 szt całych orzechów. Resztę kroimy w drobną kostkę, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy przez 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystudzenia.



Krok 2

Nutellę lekko podgrzewamy, dodajemy do niej mleko w proszku i mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Dodajemy pokruszone wafelki i 1/3 pokruszonych i uprażonych orzechów. Mieszamy do połączenia składników.



Krok 3

Dzielimy masę na porcje i formujemy kulki. W środek każdej kulki dodaj 1 cały orzech.
Każdą kulkę obtaczamy w posiekanych orzechach.



Krok 4

W mikrofali lub w małym garnuszku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.
Kulki zanurzamy w płynnej, ale nie gorącej czekoladzie, przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Kulki są gotowe gdy czekolada całkowicie stężeje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.