Domowe krakersy maślane

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 50 ml roztopionego masła Mazurski Smak
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • pół łyżeczki soli
  • Przed pieczeniem:
  • rozpuszczone masło Łaciate do posmarowania krakersów
  • sól do oprószenia lub ulubione suszone zioła

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki przełóż do malaksera i dokładnie wymieszaj. Możesz również zagnieść je w dłoniach. Masa może być grudkowata.



Krok 2

Stolnicę lub czysty blat kuchenny podsyp lekko mąką, wyłóż ciasto i chwilę zagnieć rękoma. Podziel ciasto na 2 części i każdą cienko rozwałkuj. Za pomocą specjalnej foremki wytnij krakersy lub potnij nożem na kawałki. Każdego krakersa ponakłuwaj widelcem.



Krok 3

Krakersy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj cienko rozpuszczonym masłem (najlepiej za pomocą pędzelka) i oprósz szczyptą soli. Możesz również dodać ulubione przyprawy lub suszone zioła.



Krok 4

Piecz w temperaturze 190°C około 15 minut (termoobieg) lub do momentu, aż krakersy zrobią się złociste. Smacznego!



Wskazówki

Krakersy są pyszne i chrupiące. Idealnie pasują do pesto lub wszelkich past czy dipów.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.