Składniki:

  • - 1 litr mleka 3,2 % świeżego lub pasteryzowanego (nie można użyć UHT)
  • - 1 opakowanie jogurtu naturalnego 180 g

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzewamy w garnku do 50 stopni C. Można to w łatwy sposób sprawdzić, jeśli włożysz palec na kilka sekund do mleka i Cię nie parzy oznacza to, że jest to odpowiednia temperatura.



Krok 2

Zdejmujemy mleko z ognia i dodajemy jogurt. Mieszamy przez około 2 minuty, aby składniki się połączyły.



Krok 3

Przelewamy mleko z jogurtem do słoików i zakręcamy. Wychodzi około 1 litr jogurtu. Przykrywamy kocem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 do 20 godzin. Po upływie tego czasu jogurt jest gotowy do spożycia. Słoiki możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.