Domowy majonez

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 żółtko z jajka L lub XL
  • 2 łyżeczki kremowej musztardy (bez ziarenek)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jajko polej wrzątkiem, a następnie od razu przelej je letnią wodą. Wysusz i oddziel białko od żółtka.



Krok 2

Do wysokiego naczynia dodaj żółtko, musztardę, ocet, sól, miód oraz pieprz i całość zblenduj (lub zmiksuj), aż składniki się dokładnie połączą.



Krok 3

Nie przerywając blendowania, zacznij wlewać olej cienką strużką. Rób to powoli, aby majonez się nie zważył. Gotowy majonez ma być gęsty i kremowy, o gładkiej konsystencji. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.