Danie: Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Z drożdży, 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru i połowy mleka zrobić rozczyn, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać resztę mąki, dodać sól, żółtka, resztę cukru, pozostałe mleko, spieniony rozczyn oraz rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtka i masła zrobić kruszonkę, odłożyć do lodówki.
Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć, dodać przemielony ser, zmiksować.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, wsypać budyń, wydrążone ziarenka z laski wanilii, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na porcje, uformować małe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej drożdżówki kłaść porcję masy serowej i truskawki przekrojone na pół. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.
Jajko rozkłócić z mlekiem i łyżeczką cukru, posmarować brzegi drożdżówek. Po wierzchu posypać kruszonką i skórką pomarańczową. Piec ok. 20-25 min w temp. 180°C.
Dodaj komentarz