Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • ⅔ szkl. mleka Łaciate
  • 10 dag masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 20 dag maki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 2-3 laski rabarbaru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 2

Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodać przesianą pozostałą mąkę, mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie wyrobić, przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wykroić krążki.





Krok 3

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając dno mniejszej.





Krok 4

Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.





Krok 5

Tak przygotowane krążki ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, ułożyć wypestkowane śliwki i rabarbar.





Krok 6

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło włożyć do miski, posiekać i ugniatać palcami do powstania kruszonki. Tak przygotowaną kruszonką posypać drożdżówki. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.