Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodać przesianą pozostałą mąkę, mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie wyrobić, przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wykroić krążki.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając dno mniejszej.
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Tak przygotowane krążki ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, ułożyć wypestkowane śliwki i rabarbar.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło włożyć do miski, posiekać i ugniatać palcami do powstania kruszonki. Tak przygotowaną kruszonką posypać drożdżówki. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz