Dutch baby z twarożkiem i śliwkami

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 180 ml mleka UHT Łaciatego (np. bez laktozy) lub 3,2%
  • 100 g twarogu półtłustego Łaciatego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru ze skórką cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia
  • do podania śliwki i prażone migdały

Przygotowanie

Krok 1

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy ziarna z laski wanilii. Całość podgrzewamy.



Krok 2

W misce łączymy mąkę z solą himalajską oraz wcześniej podgrzanym mlekiem. Mieszamy. Dodajemy jajka i ubijemy mikserem, aby masa zrobiła się puszysta.



Krok 3

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy przygotowaną masę i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut.



Krok 4 

W misce łączymy twaróg z odrobiną mleka i doprawiamy cukrem ze skórką cytryny oraz miodem.

Naleśnik wyciągamy z piekarnika i podajemy na ciepło z twarożkiem, śliwkami i prażonymi migdałami.



Wskazówki

Pamiętaj o użyciu patelni z odpinaną rączką, by w czasie pieczenia w piekarniku żaden element z tworzywa nie uległ uszkodzeniu.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.