Dyniowe gofry

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • mąka owsiana – 2 ¼ filiżanki (ok. 250 g)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • Mokre składniki:
  • mielone siemię lniane – 3 łyżki
  • zimna woda – 9 łyżek
  • mleko sojowe – ¾ szklanki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • pureé z dyni – ½ szklanki
  • syrop klonowy – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Krok 1

Do jednej miski przesiewamy suche składniki. Mieszamy je.

W drugiej misce łączymy siemię lniane z wodą. Dodajemy mleko sojowe, syrop klonowy, pureé z dyni oraz oliwę i doprawiamy całość solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i łączymy zawartość obu misek.

Ciasto dokładnie mieszamy i ostawiamy na 10 minut, by mąka wchłonęła płyn.



Krok 2

Porcję ciasta wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy ok. 4-5 minut, aż gofry będą złote i chrupiące.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.