Dyniowe krokiety z pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 0,5 szkl. purée z dyni
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 40-50 dag pieczarek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Jajka, olej, mleko i wodę zmiksować. Dodać purée z dyni, sól i obie mąki, powtórnie zmiksować, odłożyć na 15-20 minut.





Krok 2

Następnie usmażyć cienkie naleśniki.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać starte na grubej tarce pieczarki, masło, smażyć do odparowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z łyżką bułki tartej.





Krok 4

Na usmażone naleśniki włożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwinąć jak roladki.





Krok 5

Krokiety zanurzać w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.





Wskazówki

Krokiety można panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.