Dyniowe scones

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g masła ŁACIATE
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szkl puree z dyni
  • 1 jajko
  • garść rodzynek
  • oraz: 1 łyżka mleka ŁACIATE
  • sezam czarny po posypania

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy.



Krok 2

Następnie dodajemy stopione masło, puree z dyni i jajko. Wyrabiamy na dość luźną masę, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 5 części, z każdej formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce.



Krok 3

Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.