Dyniowo-maślane ciasto z brzoskwinią

Autor:

Dudunio

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 180 g (180 ml) puree z pieczonej dyni
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła ŁACIATE
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka starta z pomarańczy - mała łyżeczka
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

Na wierzch

  • 2 - 3 duże brzoskwinie

Przygotowanie

Przygotowanie

Formę do ciasta posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.





Krok 2

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.



Krok 3

Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę.



Krok 4

Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojoną brzoskwinię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.