Formę do ciasta posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojoną brzoskwinię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Dodaj komentarz