Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 80 dag aronii
  • ½ kg jabłek
  • ½ kg cukru
  • 6 goździków
  • Kawałek cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Przemrożoną aronię przelać gorącą wodą, połowę wsypać do garnka i zmiksować. Dodać cukier, sok z cytryny, goździki i mieszając gotować około 15 minut.



Krok 2

Następnie wsypać pozostałą aronię i gotować przez 1,5-2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić na kilka godzin do ostudzenia.



Krok 3

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do drugiego garnka, dodać cynamon, wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.



Krok 4

Aronię ponownie zagotować, dodać mus z jabłek i mieszając gotować przez kilka minut.



Krok 5

Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.