Smaki lata można zachować w słoiku na dłużej. Dżem śliwkowy zawiera dużo witaminy C i idealnie sprawdzi się na kanapkę.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Śliwki starannie umyj oraz osusz. Ostrym nożykiem rozetnij je na połówki i usuń pestki.
Zważ wydrylowane owoce (powinno się otrzymać ok.1kg). Wsyp do garnka, wymieszaj z cukrem żelującym.
Odstaw na 3-4 godziny.
Następnie masę zagotuj mieszaj, zmniejsz płomień. Dosyp mielony cynamon, dołóż kawałki kory cynamonu.
Gotuj na malutkim ogniu, około 4-5 minut, aż dżem uzyska zawiesistą konsystencję.
Gorący włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i ułóż go do góry dnem na 10 minut.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dodaj komentarz