Dżem śliwkowy z cynamonem

Smaki lata można zachować w słoiku na dłużej. Dżem śliwkowy zawiera dużo witaminy C i idealnie sprawdzi się na kanapkę.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,2kg śliwek
  • - 1 kg cukru żelującego 1:1
  • - mielony cynamon do smaku
  • - kilka kawałków kory cynamonu do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki starannie umyj oraz osusz. Ostrym nożykiem rozetnij je na połówki i usuń pestki.



Krok 2

Zważ wydrylowane owoce (powinno się otrzymać ok.1kg). Wsyp do garnka, wymieszaj z cukrem żelującym.
Odstaw na 3-4 godziny.



Krok 3

Następnie masę zagotuj mieszaj, zmniejsz płomień. Dosyp mielony cynamon, dołóż kawałki kory cynamonu.



Krok 4 

Gotuj na malutkim ogniu, około 4-5 minut, aż dżem uzyska zawiesistą konsystencję.
Gorący włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i ułóż go do góry dnem na 10 minut.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.