Dżem z aronii, truskawek i jabłek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Lista składników

  • 1/2 kg aronii,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 1/2 kg jabłek,
  • 60-80 dag cukru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Aronię rozmrozić przelewając gorącą wodą, wsypać do garnka z grubym dnem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, wsypać cukier, gotować około 20 minut.



Krok 2

Następnie wsypać truskawki (mogą być mrożone), dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka z laski wanilii i obrane jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Gotować około 1 godziny, odłożyć do następnego dnia (do dżemu można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od słodkości owoców).



Krok 3

Nazajutrz gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.



Krok 4

Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić zakrętki i włożyć na 20 minut do nagrzanego do 110 -120 stopni piekarnika.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.