Dżem z fig

Figi to owoce, których smakiem możemy cieszyć się bardzo krótko. Warto więc zrobić z nich dżem i smakować go w środku zimy.

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 32 dojrzałe figi
  • 30 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • pół cytryny
  • 30 ml grappy

Przygotowanie

Krok 1

Figi dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części. Sok z pomarańczy łączymy z cukrem.



Krok 2

Na dużą patelnie wykładamy pokrojone figi, zalewamy je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz posłodzonym sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na około 2 godziny.



Krok 3

Smażymy często mieszając figi, aż się rozpadną i zgęstnieją. Proces ten potrwa około godziny na średnim ogniu. Po tym czasie dolewamy kieliszek grappy i mieszając podgrzewamy przez kolejne 15 minut.



Krok 4


Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki dnem do dołu odstawiamy do spiżarni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.