Figi to owoce, których smakiem możemy cieszyć się bardzo krótko. Warto więc zrobić z nich dżem i smakować go w środku zimy.
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Figi dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części. Sok z pomarańczy łączymy z cukrem.
Na dużą patelnie wykładamy pokrojone figi, zalewamy je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz posłodzonym sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na około 2 godziny.
Smażymy często mieszając figi, aż się rozpadną i zgęstnieją. Proces ten potrwa około godziny na średnim ogniu. Po tym czasie dolewamy kieliszek grappy i mieszając podgrzewamy przez kolejne 15 minut.
Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki dnem do dołu odstawiamy do spiżarni.
Dodaj komentarz