Ekspresowe flaki wołowe

Flaki wołowe to prawdziwie męska potrawa – ma jednak również dość szerokie grono odważnych fanek płci pięknej. Flaki z tego przepisu są bardzo sycące, aromatyczne i pyszne, jak u mamy – a to chyba najlepsza rekomendacja.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g wołowych flaków mrożonych
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szklanki naturalnego bulionu wołowego
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

Przygotowanie

Krok 1

Flaki umieść w garnku, zalej wodą i zagotuj 3 razy (za każdym razem zmieniając wodę). Następnie odcedź i dodaj bulion. Gotuj.



Krok 2

Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Starte warzywa dodaj do gotujących się flaków.



Krok 3

Czosnek obierz, pokrój i również dodaj do zupy. Gotuj do miękkości flaków. Dopraw pozostałymi przyprawami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.