Eskalopki cielęce w sosie beszamelowym

Przepyszne, mięciutkie ekalopki cielęce, polane aromatycznym, gęstym, aksamitnym sosem beszamelowym to idealny pomysł na oryginalny, ciekawy obiad, który przełamie standardową rutynę posiłków. Sos beszamelowy idealnie współgra z cielęcym mięsem i nadaje mu charakteru.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 plastrów cielęciny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Plastry cielęciny delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oliwę z oliwek łączymy z przyprawami i dokładnie nacieramy nią plastry mięsa. Cielęcinę podsmażamy przez 15- 20 minut tak, aby lekko zarumieniła się z każdej strony.



Krok 2

Przygotowujemy sos: zagotowujemy mleko i studzimy je. Na patelni topimy masło, a następnie wsypujemy do niego mąkę. Dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy na małym ogniu, pilnując jednocześnie, aby mąka się nie zarumieniła. Po ok. 5 minutach dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, a następnie przyprawiamy.



Krok 3

Plastry cielęciny polewamy beszamelem i podajemy z warzywami (np. z zielonymi szparagami i marchewką).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.