Fasolka po bretońsku

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g fasolki „piękny Jaś”
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2-3 kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • szczypta chili

Przygotowanie

Krok 1 dzień wcześniej

Fasolę wsyp do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.



Krok 2

Następnego dnia fasolkę odcedź. Zalej ją 1 litrem bulionu lub wody. Dodaj 1 plaster wędzonego boczku, 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie oraz majeranek, a następnie gotuj pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny, aż do miękkości fasoli.



Krok 3

Resztkę boczku i kiełbasę pokrój w drobną kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wrzuć wszystko na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmaż z każdej strony, a następnie przełóż do garnka z fasolką.



Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 10 minut. Gotową fasolkę możesz zagęścić mąką lub kwaśną śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.