Fasolę wsyp do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
Następnego dnia fasolkę odcedź. Zalej ją 1 litrem bulionu lub wody. Dodaj 1 plaster wędzonego boczku, 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie oraz majeranek, a następnie gotuj pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny, aż do miękkości fasoli.
Resztkę boczku i kiełbasę pokrój w drobną kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wrzuć wszystko na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmaż z każdej strony, a następnie przełóż do garnka z fasolką.
Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 10 minut. Gotową fasolkę możesz zagęścić mąką lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Dodaj komentarz