Faszerowana kalarepa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • kalarepa – 4 szt.
  • sól
  • ryż długoziarnisty – 100 g
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • dymka – 1 pęczek
  • masło Łaciate– 2 łyżki
  • pieprz
  • mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • pietruszka – 1 pęczek
  • Ser Gouda Mlekpol – 150 g
  • tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Kalarepę obieramy i wydrążamy środek, zostawiamy ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ odkładamy do miski. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.



Krok 2

Miąższ kalarepy grubo siekamy. Paprykę i cebule dymki oczyszczamy i drobno siekamy. Podsmażamy razem z posiekaną kalarepą na gorącym maśle przez 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Dodajemy z ryżem do warzyw i mieszamy, doprawiamy do smaku. Goudę ścieramy na tarce – połowę dodajemy do warzyw i mieszamy.



Krok 3

Osuszamy ugotowaną kalarepę, wypełniamy przygotowaną masą. Pozostały farsz przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, umieszczamy w nim kalarepę i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.