Faworki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 15 ml alkoholu
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszać razem suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.



Krok 2

Ponownie krótko wyrobiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem lub radełkiem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.