Dojrzałe awokado pokrój na plasterki. Połóż na kromkę świeżego pieczywa.
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Bardzo ważne jest to, by do przepisu wziąć jak najświeższe jajka. Świeże jajko wbij do małej miseczki lub filiżanki.
W niedużym rondelku zagotuj jeden litr wody. Do gotującej się wody wlej dwie łyżki octu spirytusowego 10 %. Ustaw małą moc palnika, woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Przestań mieszać i od razu, na środek wiru wlej jajko. Po około 3 minutach wyjmij jajko za pomocą sitka i ostrożnie przełóż na kanapkę. Oprósz solą i pieprzem, dodaj kilka listków bazylii i podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz