Fit kanapka z awokado i jajkiem w koszulce

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • ulubione świeże pieczywo
  • 1 świeże jajko
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Dojrzałe awokado pokrój na plasterki. Połóż na kromkę świeżego pieczywa.
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Bardzo ważne jest to, by do przepisu wziąć jak najświeższe jajka. Świeże jajko wbij do małej miseczki lub filiżanki.



Krok 2

W niedużym rondelku zagotuj jeden litr wody. Do gotującej się wody wlej dwie łyżki octu spirytusowego 10 %. Ustaw małą moc palnika, woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Przestań mieszać i od razu, na środek wiru wlej jajko. Po około 3 minutach wyjmij jajko za pomocą sitka i ostrożnie przełóż na kanapkę. Oprósz solą i pieprzem, dodaj kilka listków bazylii i podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.