Filety z flądry płuczemy, suszymy, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 10 minut.
Pomarańczę i mandarynki dokładnie oczyszczamy z białych pozostałości spod skórki (dają goryczkę). Sok i cząstki pomarańczy oraz mandarynek podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 min.
Żółtko roztrzepujemy z wodą. Rozpuszczamy masło i studzimy. Łączymy z wcześniej przygotowanymi żółtkami z wodą. Wlewamy do soku i podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Piekarnik nastawiamy na 150ºC. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety flądry, solimy je i posypujemy cayenne. Następnie polewamy sosem cytrusowym. Dusimy pod przykryciem w piekarniku, w niewysokiej temperaturze ok. 30 min. Podajemy z cytryną, przyozdabiamy pietruszką.
Dodaj komentarz