Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2godziny, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki i obficie skrapiamy oliwą.
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie oliwki, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Dodaj komentarz