Focaccia z oliwkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g suszonych drożdży (instant)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 20-25 dag pomidorków koktajlowych
  • garść suszonych pomidorów w oliwie
  • garść listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do posmarowania focacci przed pieczeniem

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2godziny, aż podwoi swoją objętość.



Krok 2

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki i obficie skrapiamy oliwą.
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie oliwki, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.