Piekarnik nastawić na 180 stopni, na blachę wyłożyć paprykę i piec przez około 30 minut. Przestudzić, obrać ze skóry i pokroić. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Na patelnię dodać paprykę. Podsmażyć, dodać pomidory z puszki, sól i pieprz i tymianek. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Cukinie, bakłażana i pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki. Bakłażana odłożyć do osobnego naczynia i posypać solą, odstawić i odczekać, aż puści nadmiar wody. Przygotować naczynie żaroodporne. Dno wysmarować małą ilością oliwy. Wyłożyć piperade. Na sos wykładać warzywa, naprzemiennie - bakłażan, cukinia, pomidor. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Skropić oliwą i przykryć szklaną pokrywką. Zapiekać przez godzinę w 145 stopniach, po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze godzinę.
Dodaj komentarz