Francuskie Ratatouille

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 5 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz

Pomidorowa piperada:

  • 2 słodkie papryki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Piperada

Piekarnik nastawić na 180 stopni, na blachę wyłożyć paprykę i piec przez około 30 minut. Przestudzić, obrać ze skóry i pokroić. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Na patelnię dodać paprykę. Podsmażyć, dodać pomidory z puszki, sól i pieprz i tymianek. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.




Cukinie, bakłażana i pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki. Bakłażana odłożyć do osobnego naczynia i posypać solą, odstawić i odczekać, aż puści nadmiar wody. Przygotować naczynie żaroodporne. Dno wysmarować małą ilością oliwy. Wyłożyć piperade. Na sos wykładać warzywa, naprzemiennie - bakłażan, cukinia, pomidor. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Skropić oliwą i przykryć szklaną pokrywką. Zapiekać przez godzinę w 145 stopniach, po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.