Gazpacho

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ok. 1kg świeżych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 40 ml oliwy
  • 1 cebula cukrowa, posiekana
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 ml octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz różowy
  • 250 ml śmietany Mazurski Smak 12 %

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i włóż na naczynia żaroodpornego. Dodaj obrany czosnek, posiekane chili bez pestek. Polej oliwą, doprawa solą oraz pieprzem i piecz przez 15 min.



Krok 2

Posiekaną cebulkę zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj ocet balsamiczny i całą pieczoną zawartość z brytfanki. Zmiksuj na puree razem ze świeżymi listkami bazylii. Dopraw do smaku i rozlej do miseczek. Dodaj śmietanę i podawaj z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.