Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Przygotowujemy sos. W garnku umieszczamy wiśnie, dodajemy cukier i gotujemy całość przez około 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody. Mieszamy dokładnie i dodajemy do wiśni. Zagotowujemy mieszając. Odstawiamy.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wkładamy partiami kluski i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Gotowe gnocchi polewamy sosem. Podajemy.
Dodaj komentarz