Gołąbki z mięsem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40-50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • ½ szkl. bułki tartej
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 liści kapusty
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Liście kapusty blanszować we wrzącej, osolonej wodzie.



Krok 2

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach smalcu, ostudzić.



Krok 3

Mięso mielone włożyć do miski, dodać cebulę, jajko, tartą bułkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.



Krok 4

Na liście kapusty układać porcję mięsa, zakładać boki liści do środka i mocno zwijać. Układać w rondlu jeden obok drugiego, oprószyć solą i pieprzem, dodać pozostały smalec, podlać odrobiną wody i udusić do miękkości.



Krok 5

Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem (do sosu można dodać odrobinę zmiażdżonego czosnku).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.