Gołąbki z dodatkiem wołowiny zdecydowanie nie mają sobie równych. To mięso idealnie pasuje do kapusty i ryżu. Kto raz spróbuje gołąbków z wołowiną, już nigdy nie wymieni tego mięsa na inne. Wołowina w gołąbkach daje internsywny, tradycyjny smak, którego nie da się zastąpić.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Z kapusty wycinany głąb. Pozostałą część główki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż półtwarde liście zaczną odchodzić od główki. Liście kolejno wyciągamy z garnka i układamy na odwróconym talerzu.
W tym czasie gotujemy ryż, odcedzamy i opłukujemy go zimną wodą.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a następnie lekko podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego. Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, po czym podsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. Obieramy czosnek i cebulę, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy razem przez 5 minut. Łączymy ze sobą wołowinę, marchewkę, ryż, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.
Liście kapusty napełniamy farszem i formujemy gołąbki. Na dno wysokiego, dużego garnka układamy liście kapusty, a na tych liściach ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego. Dusimy pod przykryciem przez 2 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym.
Dodaj komentarz