Gołąbki z wołowiną i warzywami

Gołąbki z dodatkiem wołowiny zdecydowanie nie mają sobie równych. To mięso idealnie pasuje do kapusty i ryżu. Kto raz spróbuje gołąbków z wołowiną, już nigdy nie wymieni tego mięsa na inne. Wołowina w gołąbkach daje internsywny, tradycyjny smak, którego nie da się zastąpić.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • - 250 g ugotowanego ryżu
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 marchewki
  • - 1 posiekana natka pietruszki
  • - 4 łyżki masła klarowanego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • - 3 łyżki majeranku
  • - 1 średniej wielkości główka kapusty
  • - 4 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - sos pomidorowy

Przygotowanie

Krok 1

Z kapusty wycinany głąb. Pozostałą część główki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż półtwarde liście zaczną odchodzić od główki. Liście kolejno wyciągamy z garnka i układamy na odwróconym talerzu.



Krok 2

W tym czasie gotujemy ryż, odcedzamy i opłukujemy go zimną wodą.



Krok 3

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a następnie lekko podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego. Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, po czym podsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. Obieramy czosnek i cebulę, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy razem przez 5 minut. Łączymy ze sobą wołowinę, marchewkę, ryż, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.



Krok 4

Liście kapusty napełniamy farszem i formujemy gołąbki. Na dno wysokiego, dużego garnka układamy liście kapusty, a na tych liściach ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego. Dusimy pod przykryciem przez 2 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.