Typowo męski przepis. Rozpływająca się w ustach golonka pieczona w piwie to raj dla podniebienia każdego mężczyzny. Idealne danie na zimne, ponure, jesienne dni.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez laktozy
Golonki myjemy, osuszamy. W razie potrzeby opalamy skórę ogniem (aby pozbyć się resztek włosów). Otwieramy piwo, aby odgazowało.
W garnku podgrzewamy ok. 1 litr wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy.
Do garnka dodajemy golonki i piwo, po czym całość gotujemy ok. 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy rozmaryn, miód, musztardę i ocet, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy bez przykrycia kolejne 30 minut, aż sos mocno się zredukuje.
Dodaj komentarz