Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier do smaku. Przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.
W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut, aż do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki.
Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy. Podajemy. Smacznego!
Jeżeli chcemy gęściejszą owsiankę to dosypujemy więcej płatków.
Dodaj komentarz