Grillowane steki wieprzowe z karmelizowaną cebulą

Ciekawy pomysł na sezon grillowy. Zwykłe, grillowane steki podane z karmelizowaną cebulką zyskują nową, ciekawą odsłonę. Przepis koniecznie do wypróbowania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 steki wieprzowe
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki chili
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżki oleju
  • - 500 g cebuli
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka soli
  • - ½ łyżki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, aż wyraźnie zmniejszy objętość (ok. 20 minut) - cały czas mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy kolejne 20 minut, mieszając. Dodajemy ocet i dusimy mieszając, aż płyn odparuje. Przyprawiamy cukrem i smażymy ostatnie 5 minut.



Krok 2

Steki pieczemy na rozgrzanym ruszcie z każdej strony na rumiano.



Krok 3

Gotowe steki podajemy z karmelizowaną cebulką. Możemy podać z ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.