Ciekawy pomysł na sezon grillowy. Zwykłe, grillowane steki podane z karmelizowaną cebulką zyskują nową, ciekawą odsłonę. Przepis koniecznie do wypróbowania.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, aż wyraźnie zmniejszy objętość (ok. 20 minut) - cały czas mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy kolejne 20 minut, mieszając. Dodajemy ocet i dusimy mieszając, aż płyn odparuje. Przyprawiamy cukrem i smażymy ostatnie 5 minut.
Steki pieczemy na rozgrzanym ruszcie z każdej strony na rumiano.
Gotowe steki podajemy z karmelizowaną cebulką. Możemy podać z ziołami.
Dodaj komentarz