Grissini z szynką parmeńską

Grissini to włoskie przekąski, które możemy doprawić tak, jak lubimy np. bazylią albo oregano. Owinięte szynką smakuje jeszcze lepiej.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kostki drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka Łaciate
  • 500 g mąki + do posypania
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cukru
  • ⅓ szklanki oliwy
  • 15 plastrów szynki parmeńskiej
  • Kilka czarnych oliwek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na chwilę pod przykryciem. Dodajemy następnie jajko, oliwę, sól i mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Mąką posypujemy ostrożnie, aby ciasto było miękkie. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.



Krok 2

W połowie wyrastania ciasta nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Gdy ciasto urośnie, wyrabiamy znowu i formujemy paluszki. Muszą być dosyć cienkie, ponieważ urosną w piekarniku.



Krok 3

Wierzch paluszków smarujemy oliwą i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy przez około 5-7 minut.



Krok 4

Gdy grissini ostygną. Owijamy każdy plastrem szynki. Podajemy z dodatkiem czarnych oliwek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.