Grochówka wojskowa

Grochówka jest jedną z bardziej znanych, pożywnych zup. Wyśmienite danie o niepowtarzalnym aromacie. Znane wszystkim i bardzo lubiane.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 50 g pietruszki,
  • -50 g pora,
  • -3 cebule,
  • - 1 marchewka,
  • -2 ząbki czosnku,
  • -3 liście laurowe,
  • -4 kulki ziela angielskiego,
  • -1 łyżeczka pieprzu,
  • -1 łyżeczka soli,
  • -4 łyżki oleju,
  • -1 natka pietruszki,
  • -3 kiełbasy śląskie,
  • -800 g grochu,
  • -400 g ziemniaków,
  • -500 g boczku

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy bulion: obieramy warzywa (oprócz ziemniaków), które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i lekko smażymy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Gotujemy przez 75 minut.



Krok 2

Groch moczymy w zimnej wodzie przez 5 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę. Groch dodajemy do bulionu razem z liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Gotujemy ok. 30 minut.



Krok 3

Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie razem z boczkiem dodajemy do garnka z grochem.



Krok 4

Zupę doprawiamy do smaku i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki i boczek będą miękkie, a groch rozgotuje się. Po tym czasie do zupy dodajemy kiełbasę w całości lub pokrojoną w grubsze plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.