Gruszki z marcepanem w cieście francuskim

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 gruszek
  • 600 g ciasta francuskiego
  • 300 g marcepanu
  • 1 jajko
  • Mąka

Dodatkowo:

  • Śmietana

Przygotowanie

Krok 1

Blat podsypujemy mąką, rozkładamy ciasto francuskie i rozwałkowujemy.



Krok 2

Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i przekrajmy owoce na pół.



Krok 3

Rozkładamy polówki gruszek na cieście w równych odstępach. We wgłębienie po gnieździe nasiennym wkładamy po kuleczce marcepanu.



Krok 4

Gruszki przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy obie warstwy ciasta dookoła gruszki, ciasto kroimy na kwadraciki.



Krok 5

Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozrobionym jajkiem. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.