Grzane wino

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duża soczysta pomarańcza
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 6 całych goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 0, 5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka z 1 cytryny
  • opcjonalnie - owoce żurawiny

Przygotowanie

Przygotowanie:

Pomarańczę wyszoruj czystą szczotką, opłucz w zimnej wodzie i osusz. Pokrój owoc na ok. 0,5 cm plasterki i przełóż do garnka. Dodaj goździki, przyprawę do piernika, połamaną laskę cynamonu oraz miód. Odstaw na 45 - 60 minut, aby pomarańcze puściły sok. Następnie wlej do garnka wino i podgrzewaj na najmniejszym ogniu przez około 10 minut (płyn nie może się zagotować). Podawaj na ciepło. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.