Grzany cydr

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 litr cydru
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka goździków
  • 1/2 zielonego jabłka

Przygotowanie

Krok 1

Do większego, szerszego garnka wsypujemy cukier trzcinowy, rozprowadzamy go po całej powierzchni dna. Wstawiamy na ognień i podgrzewamy na średnim ogniu. Nie mieszamy, czekamy aż cukier się skarmelizuje: rozpuści, zacznie lekko się dymić i ściemnieje.



Krok 2

wtedy wlewamy cydr (ostrożnie, będzie pryskać) i wszystko razem mieszamy. Dodajemy cynamon, goździki i anyż. Całość mieszamy, gotujemy na średnim ogniu aż napój będzie gorący (ale nie zagotowany), przez około 5 - 6 minut. Na koniec dodajemy cząstki jabłka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.